Onze kampvolgsters

Vrouwen in het leger 

Hier zie je een marketenderin (beter bekend in de Franse term 'Vivandière') drank uit haar tonnetje uitschenken voor soldaten in het bivouac.
Hier zie je een marketenderin (beter bekend in de Franse term 'Vivandière') drank uit haar tonnetje uitschenken voor soldaten in het bivouac.

Vrouwen hebben doorheen de eeuwen een belangrijke rol gekregen in het leger. Dit was ook zo in de Napoleontische tijd. Van gewonde soldaten helpen/beschermen, kledij naaien en wassen tot het verkopen van lekkernijen en jenever aan soldaten. 

De taken van een erkende kampvolgster waren niet enkel van noodzaak voor de moraal van de compagnie, maar ook voor het leger. Waar voordien voornamelijk mannelijke kampvolgers bestonden in Europese legers, evolueerde dit gestaag naar steeds meer vrouwen. Elke man was namelijk een potentiële extra soldaat. Vaak waren dit ook eveneens de vrouwen van soldaten uit de compagnie. 

Belangrijk was, dat men per compagnie een aantal erkende kampvrouwen bij hen mocht hebben. Zij droegen een pennning en hadden ten allen tijden een patent bij met de officiële goedkeuring van de goederen en/of diensten die zij mochten aanbieden aan de manschappen. 

De kampvrouwen werden ook strikt uitgekozen en opgevolgd door de bevelhebbers. Een kampvolgster moest dus getrouwd zijn met een van de soldaten van de compagnie of een vast aangestelde beschermer hebben. Zo zou zij onder de verantwoordelijkheid en bescherming van een partner vallen binnen de compagnie. 

Vrouwen die kozen voor een leven in het leger, bleven daar vaak ook tot hun dood. Het was een zware job die dag en nacht bleef verder gaan. Het leger was dé bron van inkomsten voor een kampvrouw, een vorm van overleven. Zwaar werken en sterk in je schoenen staan was dus het karakter van een "femme de troupe". 


Uitbeelding  'Waschfrau'  of  'Marketenderin'

Wij als kampvolgster hebben ook vaste regels omtrent kledingdracht en taken in het kamp. Dit hangt ook af van welke functie je liever wil opnemen; waschfrau of marketenderin. Bij elke functie wordt er verwacht bepaald materiaal te verzamelen en voorzien op evenementen, dit om actief te gebruiken bij je uitbeelding en te tonen aan het publiek.


  • De erkende waschfrau zal zich bezig houden met: de hemden van de soldaten wassen, kledij naaien op verzoek,...


  • De erkende marketenderin zal zich bezig houden met: het verkopen van goederen aan de soldaten zoals vuurstenen, schrijfgerief, postkaartjes, kaarsen, lekkernijen,...

 


Vaak werden deze taken gecombineerd in 1815, maar wij hebben met onze groep besloten om deze duidelijk te splitsen voor een duidelijke uitbeelding.

De aantal erkende kampvolgsters hong zwaar af van de compagnie zelve. Omdat onze vrijwillige compagnie uit 166 personen bestond, houden wij ons op een maximum aantal (erkende) kampvrouwen. Dit ook om de uitbeelding zo correct mogelijk te houden. 



Onze kampvolgsters


Foto's door 'Eva Gabrielle Photography'  
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin